16.02.2023

Budite spremni za novi krug provedbe Zakona o subvencioniranju stambenih kredita u 2023. godini

Budite spremni za novi krug provedbe Zakona o subvencioniranju stambenih kredita u 2023. godini
Dobra vijest za mlade obitelji i sve one koji zadovoljavaju uvjete za podnošenje zahtjeva novog kruga subvencioniranih APN kredita za kupovinu, gradnju, dogradnju ili rekonstrukciju nekretnine. U ožujku kreće novi krug PRIJAVA.
 
Na nedavno održanom 'APN Info danu' Zagrebačke banke u Sesvetama, za naše klijente smo saznali sve važne odgovore vezane za kredite koji mladima omogućuju rješavanje stambenog pitanja uz povoljnije uvjete i subvenciju. 15. veljače objavljen je kao rok za dostavu ponuda kreditnih institucija zainteresiranih za sudjelovanje, a od 20. ožujka zaprimat će se zahtjevi građana. Ovo je osma godina u kojoj APN provodi natječaje za stambene subvencije, a ukupno ih je do sada odobreno 27.700. Ova godina će s planiranih 5800 zahtjeva biti rekordna, a planira se izdvojiti 70 milijuna kuna državnih sredstava (preračunato u eure).

Velika posjećenost predavanja Zagrebačke banke o APN kreditima pokazala nam je kako će i ovaj, osmi krug, prijava izazvati povećan interes javnosti i samim time – potražnju na tržištu nekretnina. Valjane i provjerene informacije bit će od velike pomoći zato smo za vas izdvojili ono najvažnije.

Tko može podnijeti zahtjev za subvenciju?
  • hrvatski državljanin
  • osoba s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjava uvjete za dobivanje stambenog kredita
  • osoba koja u trenutku podnošenja zahtjeva nije starija od 45 godina, odnosno nije napunila 45 godina
  • osoba koja, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner u vlasništvu nema stan/kuću ili koja u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja
Gdje se podnosi zahtjev?
Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita zajedno sa zahtjevom za stambeni kredit podnosi se Banci u kojoj se podiže stambeni kredit.

Koliko iznosi subvencija?
Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje i kreće se od 30 do 51% mjesečnog obroka kredita ili anuiteta.

Koje je dokumente potrebno pripremiti?
  • zahtjev za kredit i zahtjev za subvencioniranje kredita (dobiju se u Banci)
  • kopija osobne iskaznice
  • izjavu o vlasništvu da podnositelj zahtjeva i bračni drug/partner nemaju nekretninu ili da u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu koju će prodati zbog kupnje većeg stana ili kuće
  • rodni list za maloljetno dijete i/ili potvrdu HZJZ ako član kućanstva ima invalidnost
Za kupnju nekretnine još dodatno:
  • predugovor ili ugovor o kupoprodaji nekretnine
  • izvadak iz zemljišne knjige
  • kopiju uporabne dozvolje
  • energetski certifikat
Za gradnju, dovršenje, rekonstrukciju kuće još dodatno:
  • izvadak iz zemljišne knjige
  • kopiju akta za građenje
  • troškovnik radova iz kojeg je vidljiva visina troškova izgradnje

Koliko dugo traje razdoblje subvencije?
Razdoblje subvencije iznosi 5 godina. U slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva imaju utvrđeni invaliditet iznad 50% tjelesnog oštećenja, rok za subvencioniranje kredita produljuje se za 2 godine. Za svako novorođeno ili posvojeno dijete tijekom razdoblja subvencioniranja kredita rok se produljuje za 2 godine. Isto tako rok se produljuje za jednu godinu po djetetu - članu kućanstva podnositelja zahtjeva, koje nema navršenih 18 godina.

Koliko iznosi maksimalni iznos kredita koji se subvencionira?
Ograničen je ukupan iznos kredita do maksimalnih 100.000 eura. Stambeni kredit može biti veći od tog iznosa ali se neće subvencionirati. Također, rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Kada mogu prodati nekretninu koju sam kupio apn subvencijama?
Nekretninu možete prodati dvije godine nakon otplate subvencija. Tek tada ju možete iznajmiti i/ili promijeniti prebivalište. U protivnom, kredit se proglašava dospjelim u cijelosti i u tom slučaju treba vratiti cjelokupni iznos subvencije.

koraci do subvencioniranog kredita:
  1. Pronađite željenu nekretninu (kuću ili stan) ili građevinsko zemljište za gradnju kuće
  2. Javite se u Banku zbog izrade procjene vrijednosti nekretnine (besplatna za vas) te informacija o potrebnoj dokumentaciji za procjenu kreditne sposobnosti
  3. Nakon javnog poziva APN-a za podnošenje zahtjeva za subvenciju odmah predajte Zahtjev u Banku
  4. Kada je prikupljena sva dokumentacija, nakon što se zadovolje svi uvjeti Banke, Banka odobrava kredit i šalje u APN
  5. Ako APN odobri Zahtjev za subvencioniranje kredita, potpisuje Ugovor o kreditu
  6. Isplata kredita
Tražite li pouzdanog partnera koji će vas voditi kroz proces kupovine nekretnine putem APN kredita, obratite nam se s povjerenjem. Na raspolaganju vam stoji naš stručni tim agenata za posredovanje u kupovini i prodaji.

Kontaktirajte nas