02.01.2024

Zašto je dobro angažirati agenciju za nekretnine

Zašto je dobro angažirati agenciju za nekretnine

Kako agencija za prodaju nekretnina čini razliku u uspješnoj prodaji

Na današnjem konkurentnom tržištu nekretnina, angažiranje prave agencije može biti ključno za postizanje najbolje cijene i brze prodaje. Pogledajmo kako profesionalna agencija može unaprijediti vašu prodajnu strategiju i osigurati uspješnu transakciju.

Stručnost i iskustvo

Angažiranjem prave agencije koja kombinira stručnost, znanje o lokalnom tržištu i ne manje važno - poštenje, ne samo da si osiguravate profesionalca koji radi za vas, već i partnera na kojeg se možete osloniti. 

Svi koji su samostalno kupovali ili prodavali nekretninu znaju kakav to može biti stres, no jednako je i u slučaju kad želite posredničku uslugu, a u startu ne napravite kvalitetno istraživanje agencija koje uključuje sljedeće korake provjere: 

1.Legalnost agencije

Prvi korak je provjeriti je li agencija licencirana i registrirana. U Hrvatskoj agencije za nekretnine moraju biti upisane u Registar posrednika koji vodi Hrvatska gospodarska komora (HGK). Registracija pri HGK-u znači da agencija ispunjava sve zakonske uvjete za obavljanje djelatnosti. Provjera statusa agencije i njenih agenata može se obaviti online preko stranica HGK-a.

2.Iskustvo i reputacija agencije

Provjerite koliko dugo agencija posluje. Agencije koje su dugo na tržištu, imaju izgrađen i prepoznatljiv brend obično ukazuju na stabilnost i pouzdanost.

3. Ocjene i preporuke

Nema bolje preporuke od one usmene. Pitajte rodbinu, prijatelje i poznanike s kojom su agencijom imali dobro iskustvo. Pretražite recenzije i ocjene agencija na internetu. Iskustva drugih klijenata mogu vam pružiti uvid u kvalitetu usluga koje agencija pruža. Zaguglaje i sami ime agenta. Ugovor potpisujete s agencijom, ali provjerite i stručnost agenta koji će biti zadužen za prodaju vašeg stana.

4.Transparentnost i profesionalizam

Izaberite agenciju koja je  transparentna u svojem poslovanju i nudi profesionalan pristup. Važno je da agencija pruža jasne informacije o svojim uslugama, načinu rada, i troškovima.

5. Usluge i podrška

Raspitajte se koje sve usluge agencija nudi u cijeni posredničke provizije. Detaljno proučite koje sve dodatne savjete i usluge dobivate u administrativno-pravnom postupku. Na taj način ćete izbjeći nepotrebne ili skrivene troškove tijekom procesa kupnje, prodaje ili najma nekretnina.

6. Kvaliteta usluge i komunikacija

Obratite pozornost na način komunikacije, pristup klijentu i općenito profesionalizam agenta ili agencije u kontaktu s vama. Dobar agent bit će strpljiv, susretljiv i spreman pružiti vam sve potrebne informacije.

7. Osobni kontakt i dobar osjećaj

Nakon prvog kontakta, važno je osjetiti da ste shvaćeni jer je agent doista saslušao i čuo koje su vaše potrebe. Intuitivni osjećaj da je taj agent prava osoba za vas također može biti važan faktor u odluci.

Pravna provjera nekretnina: zašto je važna i kako vam agencija može pomoći 

Transakcija nekretnina uključuje brojne korake, uključujući procjenu vrijednosti, oglašavanje, pregledavanje ponuda, pregovaranje i zatvaranje prodaje. Ali jedan korak prethodi svim ostalima - provjera dokumentacije.

Za nekoga tko nije upoznat s ovim procesom, to može biti izuzetno složeno i zastrašujuće, ali iskusan posrednik za nekretnine zna i može obaviti detaljnu provjeru statusa nekretnine. U Dom Ekspertu se posebna pažnja posvećuje dokumentaciji svake nekretnine koja ulazi u ponudu. Nekretnina se provjerava u dva segmenta: pravno stanje nekretnine i građevinsko-tehnička dokumentacija.

Kod provjere pravnog stanja provjerava se tko je trenutni vlasnik (suvlasnik) nekretnine, postoje li hipoteke, tereti i zabilježbe, provjerava se povijesti vlasništva nekretnine, upisana prava trećih strana - sve činjenice trebaju biti jasne i transparentne.

Kod provjere građevinsko-tehničke dokumentacije uspoređuje se zatečeno stanje izgrađene nekretnine s dozvolom za gradnju, provjerava se ima li nekretnina uporabnu dozvolu, akt za legalizaciju i sl.

Svaka ozbiljna agencija za poslovanje nekretninama ima pravnu podršku, odnosno odvjetnika koji sastavlja sve isprave potrebne tijekom kupoprodajnog procesa, a to su najčešće: kupoprodajni predugovor, ugovor, tabularna isprava, kao i punomoći, aneksi i druge isprave. 

Prednosti korištenja stručnjaka za procjenu vrijednosti nekretnine

Kada govorimo o cijeni vaše nekretnine, to nije samo brojka - već rezultat pomnog proučavanja i analize. Kod prodaje nekretnine radi se o temelju za daljnji proces, a u slučaju kupnje od vitalne je važnosti za kupca koji želi biti siguran u vrijednost svoje investicije.

Ovo je područje gdje stručnjaci za nekretnine dolaze do izražaja. Njihova uloga nije samo u određivanju tržišne vrijednosti nekretnine, već i u osiguravanju da se transakcija obavi po cijeni koja odgovara trenutnim tržišnim uvjetima - da bude realna i konkurentna.

Respektabilne agencije za nekretnine imaju timove stručnjaka koji imaju obimno znanje o svim aspektima vrijednosti nekretnine. Uključite se i vi aktivno svojim pitanjima koje možete postaviti agentu kako biste od nekretnine dobili ono što očekujete.

Neprocjenjivo je iskustvo agenata s terena i njihovo poznavanje lokalnog tržišta. Na temelju vlastitih podataka o ostvarenim transakcijama, ali i korištenjem baza poput eNekretnine, gdje se nalaze svi podaci o kupoprodajama u RH, moguće je postaviti objektivnu procjenu. 

Na taj način prodavatelji izbjegavaju dvije najčešće zamke prilikom kupoprodaje: podcjenjivanje ili precjenjivanje nekretnine.

Stručnjaci također mogu savjetovati vlasnike o eventualnim poboljšanjima ili promjenama koje bi mogle povećati vrijednost nekretnine prije njezine prodaje.

Profesionalno oglašavanje

Jedna od ključnih prednosti angažiranja agencije za prodaju nekretnina je efikasno oglašavanje vaše nekretnine. Profesionalne agencije koriste različite marketinške kanale kako bi osigurale da vaša nekretnina dosegne što širu publiku. 

Ovo uključuje oglašavanje na web stranicama agencije, popularnim online oglasnicima, te sve više i intenzivnije na društvenim mrežama. 

Jedan od najvažnijih aspekata u marketingu nekretnina je kvaliteta vizualnog materijala, jer ljudi su vizualna bića. Prvo na što obraćamo pozornost su fotografija i video sadržaj. 

Visokokvalitetne fotografije nekretnina prikazuju nekretninu u najboljem svjetlu te pomažu kupcima da stvore emocionalnu vezu s prostorom.

Agencije koje ulažu u marketing sve više se okreću video prezentacijama nekretnina, uz personalizirano vodstvo agenta. Takvi video sadržaji omogućuju kupcima da dožive prostor prije fizičkog posjeta, što je posebno korisno u današnje vrijeme kada su online pregledi sve popularniji. 

Mreža kontakta

Agenti u svom svakodnevnom radu njeguju kontakte s različitim akterima tržišta, uključujući investitore, vlasnike nekretnina, prodavatelje, kupce - domaće i inozemne. 

Ova mreža omogućuje agenciji da brzo identificira potencijalne mogućnosti. Za prodavatelja to znači da vaša nekretnina može biti predstavljena pravim ljudima u kratkom vremenskom roku.

Tražite li svoju savršenu, vlastitu nekretninu ili dom za najam, svaka veća i ozbiljna agencija ima u svom portfelju dovoljan broj nekretnina u ponudi ili zna gdje će ih pronaći prema vašim specifičnim zahtjevima.

Ušteda vremena i smanjenje stresa u prodaji nekretnina 

Angažiranjem agencije za nekretnine pojednostavljuje se proces prodaje, kupnje i najma nekretnina. 

ZA PRODAVATELJE 

  • Prvo, agencija vrši temeljitu provjeru vlasništva i legalnosti nekretnine. Ovaj složeni proces uključuje sve - od analize vlasničkog lista do provjere legaliteta građevine. 
  • Dalje, agencija vam skida teret s leđa kod  procesa razgledavanja nekretnine filtriranjem neozbiljnih upita, čime se prodavateljima direktno štedi vrijeme i trud.  
  • Preuzimanjem poziva zainteresiranih kupaca, profesionalnim oglašavanjem i kvalitetnom prezentacijom nekretnina, agencija vam dovodi samo ozbiljne kupce. 

ZA KUPCE

  • Agencija može pomoći u otkrivanju potencijalnih problema detaljnom provjerom dokumentacije. Ovo uključuje provjeru vlasništva, hipoteka i tereta, kao i građevinsko - tehničku dokumentaciju.
  • Temeljitim uvidom stručne osobe izbjeći ćete iznenađenja i na vrijeme steći bolji dojam u kakvom je općem stanju vaša buduća investicija.  Posebno se ovo odnosi na rabljene nekretnine. 
  • Kvalitetna ocjena stručnog agenta omogućava kupcima da donesu informirane odluke, smanjujući rizik od preplaćivanja ili nezadovoljstva nakon kupnje. 

ZA NAJMODAVCE 

  • Agencija pomaže u pronalaženju pouzdanih najmoprimaca, osiguravajući da ugovori o najmu budu pravno čvrsti, solemnizirani, u skladu sa zakonima i propisima. Ovo štedi vrijeme i smanjuje rizik od iznajmljivanja nekretnine neodgovornim osobama. 

ZA NAJMOPRIMCE 

  • Za najmoprimce agencija nudi usluge pronalaženja nekretnina koje odgovaraju njihovim potrebama i financijskim mogućnostima. Kroz detaljnu analizu tržišta i razumijevanje specifičnih zahtjeva klijenta, agencija može brzo identificirati nekretnine koje najbolje odgovaraju njihovim kriterijima. 

Pregovaranje i zaključivanje ugovora 

Pregovaranje je jedna od ključnih karakteristika dobrog agenta. Kad dođe vrijeme da se sjedne za stol i razgovara o konačnoj cijeni, dinamici plaćanja kupoprodajne cijene ili roku primopredaje, iskusni agenti koriste znanja i taktike pregovaranja koje će vam pomoći da postignete najbolje uvjete. 

Kupci i prodavatelji nekretnina nalaze se na suprotnim stranama iste priče, svatko sa svojim očekivanjima. Kako bi se sporazumjeli i zaključili posao na obostranu korist - to je posao agencija za prodaju nekretnina.

Vrhunski agenti imaju umijeće win-win pregovaranja jer vide skrivene prilike u ponudi jedne i druge strane. Prednost posrednika je u poznavanju cjelokupnog  kupoprodajnog procesa pa može prodavatelju i kupcu ukazati na slabe polazišne točke u pregovorima. 

Važnost pravne pomoći prilikom zaključivanja ugovora 

Osim strateškog pregovaranja, agencija će vam pomoći u obradi i zaključivanju ugovora. Kupoprodajni ugovor je pravni dokument koji ima dugoročne posljedice. Tu dolazi do izražaja pravna pomoć, kako biste bili sigurni da su svi uvjeti jasni i zakoniti.

Ovo je ključno u zaštiti vaših interesa i sprječavanju budućih pravnih problema. S obzirom na kompleksnost nekretninskih transakcija i potencijalne pravne zamke, suradnja s agencijom je investicija koja se isplati kako biste sebi osigurali mir s uspješno završenom transakcijom.   

Percepcija i iskustva nekih kupaca i prodavatelja   

"Mogu sam prodati/kupiti nekretninu bez pomoći agencije."  
Neki vjeruju da mogu samostalno obaviti sve potrebne korake u transakciji nekretnina, i to je moguće!  No, morate znati da rizik postoji. Greške u svijetu nekretnina se skupo plaćaju i imaju dugoročne posljedice.  

 "Agencije naplaćuju previsoke provizije za ono što nude."
U Hrvatskoj se usluge agencija još uvijek nedovoljno koriste. No, oni koji su ih koristili jednom, koristit će ih opet. Ključno je izabrati agenciju od povjerenja i doznati unaprijed što je sve uključeno u cijenu posredničke naknade.   

"Iskustvo s agencijom bilo je loše; nisu ispunili svoja obećanja."
Loša prethodna iskustva s agencijama mogu dovesti do generaliziranja nepovjerenja. Raspitajte se dobro o agenciji i agentu koji će vas zastupati.  

"Agencije često ne pružaju točne ili potpune informacije o nekretninama."
Neki kupci i prodavatelji vjeruju da agencije ne pružaju sve relevantne informacije ili svjesno zataškavaju nedostatke nekretnina. Istina je da ćete u agencijama koje planiraju raditi na duge staze uvijek dobiti iskreno i potpuno mišljenje. Samo zadovoljan klijent će se vratiti i dovesti obitelj i prijatelje.  Ugled i preporuka su u poslu s nekretninama ključni. 

"Ne trebam posrednika, mogu direktno pregovarati s boljim rezultatom."
Neki smatraju da će direktno pregovaranje bez posrednika rezultirati boljim uvjetima transakcije. Činjenica je da su agenti za nekretnine majstori pregovaranja - poznaju trenutačno tržište, objektivniji su, nisu emocionalno vezani za nekretninu, upoznati su s prilikama i slabostima obje strane u transakciji. Uloga posrednika je da štiti obje ugovorne strane pažnjom dobrog stručnjaka.  

“Što više agencija prodaje moju nekretninu,  to je brža prodaja”
Ovo je česta zabluda prodavatelja, iz više razloga. Ista nekretnina, u više različitih oglasa, često različitih cijena, kod kupaca može ukazivati da je riječ o problematičnoj nekretnini. Prodaja preko jedne agencije kroz ekskluzivni ugovor omogućava usredotočen i koordiniran pristup, gdje agencija ulaže maksimalne resurse i napore najprije u upoznavanje s nekretninom, promociju i prodaju, a zatim i prodaju - što rezultira boljim ishodom za prodavatelja. 

ZAKLJUČAK 

Kupovina, prodaja, najam nekretnine nisu svakodnevni događaji. Riječ je o velikim životnim prekretnicama koje su stresne same po sebi. Taj doživljaj bit će vam daleko ugodniji uz pratnju stručne osobe koja poznaje put ispred vas - korak po korak. 

Uz to, agencija za prodaju nekretnina ima pristup tržištu, resurse i znanje koje su vama kao pojedincu možda nedostupni. To vam omogućuje bolje razumijevanje trendova, kako se kreću cijene, realnu procjenu i bržu prodaju ili kupnju nekretnine. 

Dakle, agencije za nekretnine nisu samo posrednici koji uzimaju posredničku naknadu. One su partneri koji vam pružaju vrijednost i olakšavaju put prema vašim ciljevima.

Trebate li savjet, planirate li prodaju, kupnju, najam, javite se u Dom Ekspert gdje vas čeka vaš stručnjak za nekretnine. Nazovite još danas i dogovorite sastanak! 

Kako možete surađivati s agencijom Dom Ekspert:  

  • Posjetite našu web stranicu i upoznajte naš tim 
  • Zapratite naše profile na društvenim mrežama i provjerite kako komuniciramo i prezentiramo nekretnine (Facebook, Instagram, TikTok, Linkedin
  • Dođite u naše urede u Maksimiru, na adresi Frana Kesterčaneka 2b i u Sesvetama,Varaždinska cesta 111. Upoznajmo se! 
  •  Upoznajte nas sa svojom nekretninom ako je prodajete ili nam detaljno opišite koji su vaši specifični ciljevi u potrazi za domom ili investicijom 
  • Potpisivanjem ugovora o posredovanju s nama postajete nalogodavac kojemu se posvećujemo do ispunjenja vašeg cilja 
  • Naša briga su svi administrativno-pravni zadaci koje biste inače radili sami ili uz pomoć niza neophodnih stručnjaka 
  • Promocija, prezentacija i prodaja nekretnina su naš posao koji uspješno  obavljamo više od 15 godina 
  • Pravna sigurnost je naš prioritet u kupoprodaji nekretnina 

U našem timu imamo stručnjake koji mogu relevantno i argumentirano procijeniti vrijednost nekretnine, ocijeniti njezin status i stanje, voditi pregovore te na siguran i zakonit način zaključiti transakciju 

Najvažnije odluke ne moraju uvijek biti teške. Ako želite potpuni angažman, cjelovitu uslugu i transparentne odnose - ovdje je  za vas Dom Ekspert