29.10.2023

Detaljan pregled potrebne dokumentacije za prodaju nekretnina

Detaljan pregled potrebne dokumentacije za prodaju nekretnina

Važnost kompletne dokumentacije prilikom prodaje nekretnine

Prodaja nekretnine može biti izazovna, posebno ako nemate potrebnu dokumentaciju. U mnogim slučajevima, nekretnina s urednom dokumentacijom prodavat će se brže i po boljoj cijeni od one kojoj nedostaju ključni dokumenti. Bez obzira na tehničke nedostatke ili uređenje, kupci često traže transparentnost i urednost kada je riječ o papirima.  

Kada odlučite prodavati preko ovlaštene agencije, ona će vas uputiti u sve detalje i pomoći vam prikupiti potrebnu dokumentaciju. Stručnjaci iz agencija često naglašavaju važnost suradnje s prodavateljima kako bi osigurali da se sve potrebne informacije i dokumenti pravilno prikupe i predoče potencijalnim kupcima.  

Dokumentacija potrebna za prodaju kuće:

  • Zemljišnoknjižni izvadak (vlasnički list): Glavni dokument koji potvrđuje pravo vlasništva nad nekretninom. On je za nekretninu ono što je osobna iskaznica za čovjeka. Ovaj dokument se može zatražiti u zemljišnim knjigama, kod javnog bilježnika, kod ovlaštenog posrednika ili putem platforme E-građani.
  • Građevinska dozvola: Dokument kojim je odobrena izgradnja objekta (kuće ili zgrade) i to sukladno projektima koji su zapravo sastavni dio građevinske dozvole. Potvrđuje legalnost objekta uz uvjet da nema odstupanja izgrađenog stanja od nacrta. 
  • Uporabna dozvola: Dokument koji se izdaje nakon izgradnje objekta, potvrđujući da je objekt siguran za uporabu i da je izgrađen u skladu s građevinskom dozvolom.
  • Dokumentacija za starije objekte: Za objekte izgrađene prije 15.2.1968. godine, a koji nemaju građevinsku dozvolu, potrebno je imati Uvjerenje iz katastra kojim se potvrđuje da je nekretnina evidentirana prije 15.02.1968.
  • Rješenje o izvedenom stanju (RIS): Ako je nekretnina bila u postupku legalizacije, ovaj dokument potvrđuje da je nekretnina sada legalna. Ako za nekretninu imate RIS važno je da znate da ovaj dokument zamjenjuje građevinsku i uporabnu dozvolu.
  • Kopija katastarskog plana (položajni nacrt): Ukoliko prodajete zemljište ili kuću pripremite ovaj dokument. Na njemu su nacrtane katastarske čestice tako da se vide njihove granice, zgrade koje su na njima izgrađene i brojevi katastarskih čestica.
  • Energetski certifikat: Dokument koji informira o energetskoj učinkovitosti objekta, što može utjecati na odluku kupca, ali je također zakonska obveza prilikom prodaje.

Dokumentacija za prodaju stana ili apartmana:  

  • Zemljišnoknjižni izvadak: Dokazuje vlasništvo nad određenom etažnom jedinicom. Svaka etažna jedinica trebala bi imati svoj izvadak.
  • Građevinska dozvola: Dokument kojim je odobrena izgradnja objekta (kuće ili zgrade) i to sukladno projektima koji su zapravo sastavni dio građevinske dozvole. Potvrđuje legalnost objekta uz uvjet da nema odstupanja izgrađenog stanja od nacrta. 
  • Uporabna dozvola: Izdaje se nakon izgradnje i potvrđuje da je objekt siguran za uporabu.
  • Etažni elaborat: Detaljno prikazuje raspored stana, ukupnu površinu i pojedinačne površine svake prostorije.
  • Rješenje o izvedenom stanju: Ako je stan bio u postupku legalizacije, ovaj dokument potvrđuje njegovu legalnost.
  • Energetski certifikat: Informira o energetskoj potrošnji stana i njegovoj energetskoj učinkovitosti.

Dokumentacija za prodaju zemljišta:

  • Zemljišnoknjižni izvadak: Dokument koji potvrđuje pravo vlasništva nad parcelom zemlje.
  • Kopija katastarskog plana: Prikazuje točne granice i dimenzije parcele.
  • Posjedovni list: Dokument kojim se utvrđuje posjednik. Podaci s posjedovnog lista se uspoređuju s podacima na  zemljišnoknjižnom izvatku s kojima trebaju biti usklađeni.
  • Lokacijska informacija (potvrda o namjeni zemljišta): Informira o tome što se može graditi na zemljištu ili kako se zemljište može koristiti, što je ključno za potencijalne investitore ili graditelje.
Potpuna dokumentacija je temelj svake uspješne prodaje nekretnine. Posjedovanje svih potrebnih dokumenata olakšava prodaju, povećava povjerenje kupaca i osigurava da će transakcija biti provedena bez pravnih komplikacija. Ako razmišljate o prodaji nekretnine, preporučujemo da se posavjetujete s profesionalcima i osigurate da imate sve potrebne dokumente na jednom mjestu.