03.12.2023

Energetski certifikat za vašu nekretninu: kako ga ishoditi i što sve trebate znati

Energetski certifikat za vašu nekretninu: kako ga ishoditi i što sve trebate znati
Energetski certifikat - Korak po korak - kako ga ishoditi i što sve trebate znati!

Ulaskom u svijet nekretnina, bilo da ste prodavatelj, kupac, najmodavac ili najmoprimac, suočavate se s brojnim potrebnim dokumentima, među kojima je i energetski certifikat.

Ako se pitate zašto vam je potreban još jedan papir, evo odgovora: nekretnine koje se prodaju ili daju u najam moraju imati važeći energetski certifikat koji se predaje na uvid kupcu ili najmoprimcu prije sklapanja ugovora. 

Ta zakonska obveza na snazi je od 1.7.2013. za nekretnine koje se prodaju, a od 1.1. 2016. i za one koje se iznajmljuju.

Energetski certifikat nije samo pravna formalnost, već govori i o kvaliteti stanovanja, utječe na kalkulaciju potrebnog iznosa za mjesečne režije, a ima težinu i kad se utvrđuje ukupna vrijednost nekretnine.

U ovom članku, detaljno ćemo objasniti kako energetski certifikat utječe na vaše odluke i transakcije u nekretninama, pružajući vam važne informacije i praktične savjete kako ćete do tog dokumenta doći. 

Što je energetski certifikat?

Energetski certifikat je pisani dokument koji precizno definira energetska svojstva kuće, stana ili zgrade. On sadrži podrobne informacije o potrošnji energije, toplinskim karakteristikama objekta te sustavima grijanja i hlađenja.

Sadržaj energetskog certifikata

Energetski certifikat u stvari je  "osobna iskaznica građevine" iz koje možete doznati  osnovne informacije o zgradi, koji je njezin energetski razred označen slovima od A+ do G, rok trajanja certifikata, identitet stručnjaka koji je izradio certifikat, jedinstvenu oznaku certifikata, detaljne podatke o termotehničkim sustavima, analizu energetskih potreba zgrade s uključenim gubicima energije, informacije o korištenju obnovljivih izvora energije, te prijedloge za unapređenje energetske učinkovitosti.

Tko izrađuje energetski certifikat?

Izradu energetskog certifikata obavljaju ovlašteni energetski certifikatori. Upisani su u Registar osoba ovlaštenih za energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada pri Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Koliko dugo vrijedi energetski certifikat?

Energetski certifikat vrijedi deset godina od datuma izdavanja. Međutim, ažuriranje certifikata preporučuje se u slučaju značajnih promjena na objektu, kao što su renovacije ili nadogradnje, promjena stolarije ili nova toplinska izolacija fasade.

Zašto je energetski certifikat važan?

Energetski certifikat omogućava veću transparentnost i pomaže potencijalnim kupcima ili najmoprimcima da donesu informiranu odluku. Zato je propisano da nekretnine koje se prodaju ili iznajmljuju moraju imati vrijedeći energetski certifikat prije potpisivanja ugovora.

Ovaj dokument izravno utječe i na cijenu nekretnine, a neke banke čak nude povoljnije uvjete kreditiranja za nekretnine višeg energetskog razreda.

Obveze vlasnika prilikom prodaje ili iznajmljivanja

Energetski certifikat je zakonski obvezan za sve vlasnike nekretnina u Hrvatskoj, osobito prilikom prodaje ili iznajmljivanja. Od 2008. godine, svaka nova zgrada mora imati energetski certifikat prije stavljanja u uporabu, a od ulaska u EU isto pravilo vrijedi i za starije zgrade.

Vlasnici nekretnina dužni su pribaviti i predočiti energetski certifikat kupcu prije prodaje. Ovaj dokument je obavezan za sve samostojeće objekte veće od 50 četvornih metara koje se nude za prodaju, najam ili leasing.

Kako se informacije o energetskom certifikatu koriste u oglasima

Ukoliko imate svog agenta za nekretnine on će vas sigurno upozoriti da se u oglasima za prodaju ili iznajmljivanje nekretnina u medijima mora jasno navesti energetski razred zgrade. Ta informacija ukazuje kupcima i najmoprimcima o kvaliteti kvadrata u kojima će živjeti, ali pomaže im i u procjeni dodatnih troškova.

Utjecaj energetskog certifikata na cijenu stana

Zgrade s boljim energetskim razredom, posebice one kategorizirane kao A ili B, obično imaju veću tržišnu vrijednost zahvaljujući manjim troškovima za režije, što čini nekretninu privlačnijom potencijalnim kupcima.

Kupci imaju pravo zahtijevati energetski certifikat od prodavatelja, što im omogućuje da dobiju točan uvid u potrošnju energije i buduće troškove održavanja nekretnine. Ovo znanje može biti ključno prilikom pregovaranja o cijeni nekretnine, posebno ako je u pitanju starija zgrada s nižim energetskim razredom.

Što predstavlja energetski razred?

Energetski razred zgrade od A+ do G Energetski razred zgrade je kategorija koja ukazuje na godišnju potrošnju energije po kvadratnom metru. Oznaka  A+ označava najveću, a G najmanju energetsku učinkovitost.

Zgrade s boljim energetskim razredima imaju modernu izolaciju, kvalitetne sustave grijanja i hlađenja te koriste obnovljive izvore energije. Mnogo zgrada u Hrvatskoj pripada nižim energetskim razredima, jer je većina stambenog fonda starijeg datuma, izgrađena do 90-tih.

Proces energetskog certificiranja

Naručivanje i plaćanje izrade energetskog certifikata obično padaju na teret vlasnika nekretnine. Ako vas zanima kako dobiti energetski certifikat prije prodaje ili najma nekretnine, evo koji su koraci ispred vas:  
  1. Ugovaranje izrade energetskog certifikata: izbor ovlaštenog certifikatora (https://eenergetskicertifikat.mgipu.hr/login.html) je prvi korak, pri čemu je važno obratiti pažnju na stručnost, rok isporuke i cijenu usluge​​. 
  2. Priprema dokumentacije: uključuje prikupljanje potrebne tehničke dokumentacije, kao što su nacrti s mjerama i vlasnički list, što je temelj za izradu certifikata
  3. Energetski pregled: certifikator dolazi na lokaciju i prikuplja potrebne podatke, mjeri i fotografira važne dijelove građevine​​.
  4. Proračuni: na temelju prikupljenih podataka i dokumentacije, certifikator određuje energetski razred zgrade. Također, analizira se potrošnja energenata i vode za prethodne tri godine​​.
  5. Izrada energetskog certifikata i izvještaja: certifikator izrađuje energetski certifikat te izvještaj o energetskom pregledu, koji se predaju vlasniku zgrade​​.

Energetski certifikat za zgradu
Razlika između certificiranja nove i postojeće zgrade

Postoji razlika u certificiranju novih i postojećih zgrada. Dok nove zgrade obično moraju zadovoljavati strože energetske standarde, postojeće zgrade mogu zahtijevati dodatne mjere poput obnove ili modernizacije kako bi se povećala njihova energetska učinkovitost.

Kazne za neposjedovanje energetskog certifikata

Prodaja nekretnine bez energetskog certifikata u Hrvatskoj može vas skupo stajati. Zakon strogo kažnjava ovakve prekršaje: fizičke osobe riskiraju kazne od 664 EUR do 1327 EUR, dok pravne osobe mogu biti kažnjene sa sumama od 2000 EUR do 4000 EUR.

Zamislite situaciju: sve je spremno za prodaju vašeg stana, a vi pred sobom imate dobro informiranog kupca koji traži još i energetski certifikat, a vi ga nemate! U  zadnji tren zaustavlja se sve. Ovo ne samo da stvara frustracije, već i financijske gubitke.

Izrada certifikata, ako ga nekretnina nema, treba biti na popisu potrebnih dokumenata za svakog vlasnika i agenciju uključenu u trgovinu nekretninama.

Koliko košta energetski certifikat?

Cijena energetskog certifikata za stan i kuću

Cijene energetskih certifikata ovisne o različitim faktorima, uključujući veličinu nekretnine i složenost potrebne dokumentacije. Prosječna cijena certifikata za stan kreće se u rasponu od približno 130 do 260 eura, dok se za kuće cijena može kretati od 260 do 520 eura. Važno je naglasiti da su ovo okvirni iznosi, stoga se preporučuje zatražiti više ponuda kako biste osigurali najpovoljniju cijenu za uslugu.

Preporuka za izradu certifikata na početku procesa prodaje

Za učinkovitu prodaju nekretnine, preporučuje se pristupiti izradi energetskog certifikata u ranoj fazi. Ovo ne samo da osigurava da je sve spremno za prezentaciju potencijalnim kupcima, već i umanjuje rizik od kašnjenja ili komplikacija u procesu prodaje.

Vrste zgrada koje ne zahtijevaju energetski certifikat

Postoje iznimke kada je riječ o potrebi za energetskim certifikatom. Zgrade koje se koriste manje od četiri mjeseca godišnje, industrijski objekti, radionice, skloništa i slične građevine, te objekti s korisnom površinom manjom od 50 četvornih metara ne zahtijevaju energetski certifikat.

Zaključak

Važnost energetske učinkovitosti i uloga energetskog certifikata u tome

Energetski certifikat nije samo pravna obveza, već ključni dokument koji otkriva skrivene strane vaše nekretnine. U vremenima kada su energetska učinkovitost i održivo stanovanje sve važniji, energetski certifikat postaje ne samo formalnost, već i pokazatelj vrijednosti i privlačnosti nekretnine.  Ulaganje u energetsku učinkovitost ne samo da povećava tržišnu vrijednost nekretnine, već doprinosi i smanjenju troškova života, što je korisno i za vlasnike i za stanare. Stoga, energetski certifikat nije samo dio zakonske regulative, već i važan korak prema održivom i odgovornom upravljanju nekretninama.