21.11.2023

Sezonski trendovi na tržištu nekretnina: kada je najbolje vrijeme za prodaju?

Sezonski trendovi na tržištu nekretnina: kada je najbolje vrijeme za prodaju?

Kada je najbolje vrijeme za prodaju nekretnine?

Jedno od najčešćih pitanja na koje agenti za nekretnine odgovaraju na dnevnoj bazi je: kad je najbolje vrijeme za prodaju nekretnine!? To nije samo vaša dilema, a odgovor nije univerzalan, jer u igri je više faktora - od specifične lokacije vaše nekretnine, preko ekonomskih prilika, pa do pojedinog godišnjeg doba.  

Usto, motivi prodavatelja su razni, bilo da se radi o promjeni posla, sklapanju braka ili financijskim problemima. Želimo reći da životne prilike često ne mogu čekati idealnu situaciju na tržištu, ali možete skrojiti savršen plan i procijeniti kada je optimalno vrijeme za prodaju vaše nekretnine. Upravo o tome govorimo u ovom članku. 

Proljeće: vrijeme za nove početke  

Proljeće je sinonim za obnovu i novi početak, pa se često smatra idealnim razdobljem za prodaju nekretnina. Dani su duži i vegetacija buja, pa i nekretnine, posebno lijepo uređene kuće s okućnicom i vrtom, naprosto blistaju. Međutim, ovaj period donosi i povećanu konkurenciju, zahtijevajući od prodavatelja više truda da svoju nekretninu istakne u mnoštvu oglasa.

Pritom mislimo na važnost pripreme sve potrebne dokumentacije, uređenje okućnice i interijera kako biste postigli najbolji prvi dojam i kvalitetno fotografiranje kako bi se vaša nekretnina istaknula na svim platformama za oglašavanje.

Ljeto: vrijeme obiteljskih odluka

Ljeto nudi jedinstvene prednosti, posebno kad se radi o hrvatskom tržištu nekretnina. To je razdoblje godine kada je turizam u procvatu, a poznato je da su strani kupci zaljubljeni u naše nekretnine. Ljeto je vrijeme kad se strani kupci više interesiraju za nekretnine na moru.

Za obitelji, ovo je često idealno vrijeme za preseljenje, prije početka nove školske godine. Međutim, visoke temperature i godišnji odmori mogu smanjiti broj aktivnih kupaca, što prodavateljima može biti izazov ako trebaju u tom razdoblju riješiti pitanje svoje nekretnine.

Jesen: aktivnije tržište na kontinentu

Jesen donosi pojačan interes za nekretnine u kontinentalnim predjelima. U većim sveučilišnim gradovima studenti traže novi dom, pojačano je i tržište najma, pa je to idealna prilika za prodavatelje koji planiraju prodaju strateški. Proteklih godina, zbog državnog subvencioniranja kredita za mlade, upravo je ovo vrijeme bilo početak intenzivnijih zbivanja na hrvatskom tržištu nekretnina.

S druge strane, smanjenje dnevnog svjetla i nadolazeći blagdani mogu biti izazov, ali jesen svakako nudi priliku za istaknuti svoju nekretninu u prvi plan.

Zima: utječe li hladnoća na prodaju?

Iako se općenito smatra da je zima manje povoljno vrijeme za prodaju zbog hladnijeg vremena i kraćih dana, koji mogu umanjiti atraktivnost nekretnina, tržište ipak pokazuje određenu dinamiku. Iako se očekuje manje kupoprodaja, o čemu svjedoči istraživanje Ekonomskog instituta u Zagrebu, bilježi se rast ukupne vrijednosti nekretnina.

Proteklih godina upravo su stanovi bili najtraženije nekretnine zbog APN-ovih kredita za mlade. Pa i u vrijeme manje zimske potražnje, možda je ovo idealno vrijeme da vašu nekretninu lako pronađe ozbiljan kupac.  

Ekonomski faktori

Ekonomski trendovi, poput kamatnih stopa, inflacije i tržišne stabilnosti, igraju ključnu ulogu u određivanju pravog trenutka za prodaju nekretnina. Visoke kamatne stope mogu odbiti kupce, dok stabilno tržište s povoljnijim uvjetima kreditiranja, može povećati njihov interes. Pratiti ekonomske indikatore je stoga neophodno za optimalno tempiranje prodaje. 

Lokacija i regionalne specifičnosti  

Lokacija nekretnine uvijek ima odlučujuću ulogu u kupoprodaji. Kvalitetna nekretnina na dobroj lokaciji uvijek će se brzo i dobro prodati, tu mantru agenti za nekretnine neprestano ponavljaju. Lokacija određuje i potražnju. Potencijal za budući rast i razvoj područja također igra važnu ulogu. Investitori i kupci često traže nekretnine u područjima koja imaju potencijal za rast i razvoj, što može povećati vrijednost nekretnina u budućnosti.

Stanje nekretnine

Priprema nekretnine za prodaju isplati se u svakoj sezoni. U proljeće i ljeto, važno je naglasiti vanjski prostor i svjetlost, dok se u jesen i zimu treba fokusirati na udobnost i toplinu interijera. Ulaganje u manje popravke i estetska poboljšanja može znatno povećati atraktivnost nekretnine.

Savjeti stručnjaka

Uloga agenata za nekretnine u određivanju najboljeg vremena za prodaju ne može se podcijeniti. Njihovo iskustvo i poznavanje tržišta nekretnina mogu pružiti neprocjenjive savjete i smjernice, posebno u procjeni pravog trenutka za prodaju. Osim toga, agenti s iskustvom preporučit će vam primjerenu početnu cijenu za najbolju moguću startnu poziciju, provjeru vlasništvo nekretnine, ako imate bilo kakvu nedoumicu, pregovore oko cijene, te vodstvo kroz cijeli proces sve do primopredaje.

Zaključak

Uspjeh prodaje nekretnina u Hrvatskoj ovisi o složenoj mreži faktora kao što su sezonski trendovi, ekonomski uvjeti i regionalne specifičnosti, a tajna je u umijeću prilagodbe. Upravo ta prilagodba, osnažena preciznim planiranjem i stručnim savjetima, predstavlja odlučujući korak prema uspješnoj prodaji.

Ne postoji 'jedna veličina koja odgovara svima' kada je u pitanju najbolje vrijeme za prodaju; svaka nekretnina, kao i svaki prodavatelj, ima svoj jedinstveni skup okolnosti. 

Stoga, prodaja nekretnine nije samo transakcija, već strateški proces koji zahtijeva pažljivu analizu i prilagođeni pristup. Kao prodavatelju, vaša moć leži u sposobnosti da prepoznate i iskoristite prilike koje vam pruža trenutno tržište. U tome leži umjetnost prodaje nekretnina – ne samo u prodaji prostora, već u realizaciji vrijednosti koju taj prostor predstavlja.