15.02.2023

15 važnih pitanja koja morate postaviti svom agentu za kupnju nekretnina

15 važnih pitanja koja morate postaviti svom  agentu za kupnju nekretnina
Kupnja nekretnine s jedne strane predstavlja pravo uzbuđenje, međutim, s druge – može biti izvor velikog stresa. Čak i ako imate iskustva i nije vam prvi puta, postoje određena pitanja koja ne smijete propustiti postaviti svome agentu posredovanja u prometu nekretnina kako bi cijeli proces, koji inače zna biti zahtjevan i dugotrajan, prošao što bezbolnije.

1. Koliko dugo je nekretnina na tržištu? 
Jedno od prvih pitanja koje valja postaviti, a koje može otkriti potencijalne probleme (prije nego se vežete za kupnju određene nekretnine). Ako je kuća na tržištu šest ili više mjeseci, onda se morate zapitati zašto. Postoji li problem koji još niste otkrili, ali su ga drugi uočili? Doduše, najčešće se radi o previsokoj cijeni.

2. Koliki je interes za nekretninu?
Koliko je ljudi pogledalo kuću ili stan koji i vi razmatrate, odnosno koliko je ponuda pristiglo? To će vam dati dobru predodžbu o tome koliko brzo trebate donijeti odluku. Agenti za nekretnine neće vam moći reći stvarni broj danih ponuda, ali će obično naznačiti jesu li neke ponude blizu tražene cijene.

3. Zašto vlasnik prodaje nekretninu?
Ovo pitanje je jedno od važnijih. Vlasnik se možda samo seli u drugo područje ili u veću nekretninu, ali mogao bi postojati i niz drugih razloga koji nisu privlačni potencijalnom kupcu. Je li nekretnina preblizu bučne ceste? Jesu li susjedi problematični? Je li održavanje preteško ili komplicirano i sl.

4. Kakva je lokacija i mikrolokacija?
Imajte na umu da se svaka kuća može obnoviti ili rekonstruirati, ali se ne može fizički premjestiti. Ako vam se ne sviđa izbor škole/a u blizini, predaleko ste od javnog prijevoza ili vas muči bilo koja druga stavka vezana za lokaciju - trebali biste dobro razmisliti.

5. Jesu li nedavno izvođena neka renoviranja ili proširenja nekretnine?
Provjerite možete li vidjeti građevinsku dozvolu za sve novije radove i suglasnost suvlasnika (ako je primjenjivo). Jer ukoliko postoji diskutabilan segment izgradnje – postoji mogućnost za određenim problemima u bližoj ili daljoj budućnosti.

6. Kakav je pritisak vode?
Možda se čini trivijalnim, ali zamislite da se probudite prvog jutra u svom novom domu i otkrijete da tuš kapa. Provjerite slavine i pritisak vode dok ste u procesu razgledavanja i ukoliko vam je ova stavka bitna jer pritisak vode nije nešto što ćete lako riješiti.

7. Na koje strane svijeta je nekretnina orijentirana?
Ako imate vrt, balkon ili terasu, onda ćete se htjeti pobrinuti da ima sunca kada to želite: bilo da se volite probuditi uz svjetlost ili više volite sunčane ljetne roštilje u kasnim satima poslijepodne… Dakle, ako volite sunčano imanje, potražite vrt okrenut prema jugu.

8. Kada se sadašnji vlasnici trebaju i mogu iseliti?
Svako kašnjenje ili komplikacije mogu utjecati na vaše konačno zadovoljstvo, ali jednako tako vam mogu biti izvor dodatnih troškova u smislu produljenja najma nekretnine u kojoj se trenutno nalazite (ili traženja nove!) ukoliko 'stari' vlasnici budu otezali ili njihovo preseljenje bude ovisilo o nekom trećem (ne mogu/žele izaći dok se ne završi realizacija kupovine njihove druge nekretnine – posljedično to može biti problem i u vašem slučaju).

9. Je li nekretnina nedavno okrečena ili preuređena?
Svježi sloj boje može značiti da prodavatelji pokrivaju pukotine ili vlagu. Podignite tepihe kako biste bili sigurni da ne skrivaju ništa ružno. Držite nos istreniran za pljesniv miris vlage. Također provjerite gdje se zidovi spajaju sa stropom i pregledajte brtve prozora i vanjske zidove.

10. Jesu li zidovi konstrukcijski zdravi?
Nije lako prikriti oštećenje strukture, čak i kada su stvari pokrivene. Zato je preporuka da nekretninu pregleda ovlašteni inženjer građevinarstva. Evo nekih znakova na koje treba obratiti pažnju:
  • Spušteni krovovi i iskrivljeni stropovi
  • Pukotine
  • Iskrivljen ili neravan pod
  • Propadajući beton
  • Trulež drva
11. Kakva je širokopojasna usluga i mobilni signal na tom području?
Većinom taj problem više ne postoji, međutim nije na odmet provjeriti s teleoperaterima mogućnosti, brzinu, pakete i cijene.

12. Postoje li ograničenja za proširenje?
Neke nekretnine imaju veliki potencijal. Ovo se posebno odnosi na to imate li zakonsko pravo proširiti svoj posjed, bilo da je to iznad, ispod ili s obje strane vašeg doma. Angažirajte ovlaštenog arhitekta. Ograničenja koja zabranjuju širenje mogu pretvoriti sjajnu nekretninu u onu koja možda neće odgovarati vašim potrebama.

13. Je li bilo kakvih sporova sa susjedima?
Sporove oko granica i vlasništva teško je riješiti i obično mogu biti dugotrajne priče koje biste mogli nesvjesno naslijediti ako ne postavite prava pitanja. Međutim, imajte na umu kako je važno saznati ima li nekretnina koju kupujete bilo kakve sporove.

14. Što je, a što nije uključeno u cijenu?
Ako nije u ugovoru, nemojte pretpostavljati da će biti tamo kada se uselite. Tome, uostalom, i služe ugovori. Dakle, osobito budite pažljivi s namještajem i opremom stana, da se ne biste iznenadili prilikom primopredaje.

15. I ono najvažnije pitanje – ukupan trošak kod kupovine nekretnine
Ovisno o tome kupujete li nekretninu stambenim kreditom ili vlastitim sredstvima, ukupan trošak kupovine neće biti isti. Ovdje su navedeni svi troškovi: cijena nekretnine koju plaćate prodavatelju, trošak obrade kredita (procjena vrijednosti nekretnine, solemnizacija ugovora o kreditu, osiguranje nekretnine), porez na promet nekretnina (3% na ugovorenu cijenu), posrednička usluga te eventualni troškovi arhitekta, geodeta, inženjera građevinarstva.